Gesneuveld Homepage

November 2006: Lustrum van de Skeuvel

Even terug in Enschede....

Op 25 november vierde een oude liefde zijn verjaardag, een goede reden voor een dagje Enschede. Ik was niet de enige Gesneuvelde die die dag naar het vertrouwde tukkerland afreisde voor het achtste lustrum van de Skeuvel. Hoewel er natuurlijk heel wat nieuwe en jonge gezichten rondhingen in de sportkantine van de UT, waren er ook verbazend veel oude bekenden. Het was dus meteen weer ‘als vanouds’. Zelfs de organisatie van de dag was in vertrouwde handen. Hoewel we Jantien al op verschillende Gesneuveld-activiteiten hebben gezien, is zij officieel nog steeds (ook) actief Skeuvelaar. Met een enthousiast groepje ‘jonkies’ heeft zij in korte tijd een hele leuke dag in elkaar weten te zetten.

Het festijn startte lekker informeel in het sportcentrum met drie dingen die op zo’n dag echt niet kunnen ontbreken: koffie, taart en natuurlijk Piet. De trainer is inmiddels met pensioen, maar voor het lustrum wilde hij nog wel een keer zijn specialiteiten uit de kast trekken. Zijn herinneringen aan de vele jaren dat hij bij de Skeuvel aan het trainingsroer stond, overgoot hij met dat typische, licht-filosofische Piet-sausje dat we ons allemaal van de trainingen herinneren. Even had je, net als toen, geen idee waar zijn betoog het naartoe ging, maar het eindigde, al even vertrouwd, in een perfecte cirkel. Op en top Piet dus!

Na dit informele gedeelte moest er gestreden worden. Alle aanwezigen werden ingedeeld in zes groepen. De schaatsers, lopers, fietsers, spinners, skeeleraars en feestbeesten namen het vervolgens tegen elkaar op in drie disciplines. Tijdens het aloude klootschieten werd er niet meer gezellig gekletst, maar om het hardst met de kloten geschoten. Toch was het niet echt zo als bij de seizoensopeningsfeesten van weleer: om de dag niet al te vroeg uit de hand te laten lopen, was het mee te nemen krat bier leeg. De sportieve kwaliteiten werden gemeten middels een circuitje in het sportcentrum.

Bovenstaande heb ik uit de tweede hand, omdat ik wegens mijn buikomvang mijn team (de lopers) op voorhand in de steek heb gelaten om Jantien te assisteren bij het derde onderdeel, de kennisquiz waarin een decennium Skeuvelgeschiedenis de revue passeerde.

Wat waren de locaties van de Skeuvelborrels (alleen het team van Rienk en Cor kende alle cafés én de juiste volgorde), waarom heeft Joris Bokkes toch zo’n moeite met de bochten (al dan niet in een wedstrijd), wie zijn er in de loop der jaren allemaal ‘overgelopen’ naar een andere studentenschaatsvereniging (meer mensen dan zelfs de lustrumcommissie bij elkaar had gebrainstormd, zo bleek). Zomaar wat vragen uit de oude doos. Maar we kwamen ook nieuwere feiten te weten, zo maakten we kennis met het BBQ-shirt van Hans, en ontdekten we de overeenkomst tussen het aloude kontskiën en de zomerse variant daarop: zandskiën.

In elke ronde werden de teams fanatieker en het waren uiteindelijk de lopers die ook zonder mijn hulp met de meeste quizpunten terug naar het sportcentrum gingen.

Daar werd de strijd nog voortgezet met een sessie tamponpoepen (of zoiets..). Enkele leden van elk team probeerden zo snel mogelijk een fles water het parcours rond te krijgen, met een tampon aan hun middel. Je moet er maar op komen… De uitslag was volgens mij dat de lopers de besten van de dag waren.

Op het terras van het sportcentrum moest er toen nog een andere ‘strijd’ gevoerd worden. Wordt je nou soepeler als je de Skeuvel hebt verlaten, of zijn de Skeuvelaars het fitst? Dat wilde onze voorzitter Ronald testten middels het ‘bezemstelen-spel’ dat wij in Australië hebben geleerd. De truc is niet in woorden uit te leggen, maar kijk eens op de Skeuvel-site voor filmpjes. Hoewel er door de Gesneuveld-afgevaardigden nadrukkelijk niet geoefend was, bleken ‘wij’ toch wat soepeler in de ledematen. Dit zorgde echter voor zoveel fanatisme bij sommige Skeuvelaars dat de bezemsteel nog tot laat op de avond tussen benen en langs ruggen is gewurmd (en het uiteindelijk begaf…).

De dag werd afgesloten met een lekker winters stampotten-buffet in de Geus, waarna het feesten geblazen was. Helaas heb ik zelf het feest niet meer gehaald, maar reken maar dat het gezellig was en tot in de late uurtjes is doorgegaan. Al met al verdient de lustrumcommissie van de Skeuvel dus een dikke pluim voor de super-geslaagde dag.

Geschreven voor het clubblad door Bauke Vermaas

 

Postadres Gesneuveld: | Edisonstraat 108 | 3553 BW Utrecht | info@gesneuveld.nl | ©2007 Gesneuveld