Gesneuveld Homepage

Januari 2004: Nieuwjaarsdiner in Diepenveen

Om het nieuwe jaar goed te beginnen, werd op 3 Januari het Nieuwjaarsdiner gehouden. Dit vond plaats in de boerderij van de ouders van Maartje in Diepenveen, nabij Deventer. Er waren 18 mensen aanwezig.

Bekijk hier alle foto's van het nieuwjaarsdiner >>

De aankomst

De gasten voor het kerstdiner kwamen vanaf een uur of vijf binnendruppelen, net na de mooie zonsondergang. En dankzij het grote aantal burgers met auto's hoefden er maar een paar mensen van het station te worden gehaald.

Sommige enthousiastelingen beginnen bij binnenkomst al meteen met het voorbereiden van de diverse gangen. Sjouke en Simon moeten nog sinaasappels pellen voor het toetje en Tenny kijkt zeer enthousiast naar het recept op het papiertje voor haar, met hulp van Geert.

Intussen kan iedereen die binnenkomt genieten van de hapjes die Marga heeft meegenomen, waaronder paprika die drie dagen in een bakje heeft liggen weken en andersoortige lekkere snackjes á la Marga.

Het diner wordt gehouden op "de deel" van de boerderij. Dit is het gedeelte waar vroeger de koeien hebben gestaan. Een geweldig mooie ruimte, onder het rieten dak. Alleen wel koud. Vandaar dat de ouders van Maartje een lekkere straalpaal hebben gehuurd en de kolen/houtkachel al de hele dag flink hebben opgestookt. Bauke heeft de topplek naast de kachel ingenomen en Erwin gaat de hele avond niet meer weg onder de straalpaal.

Het voorgerecht

Voor het voorgerecht heeft Johan een lekkere chinese tomatensoep gemaakt. De rest van het voorgerecht is door Vincent en Simone voorbereid, maar die zijn nog ergens onderweg en zullen wat later arriveren dan gepland. Daarom beginnen we maar vast met de soep (en met wat pastasalade, ook handig voor Josée). Zodra Vincent en Simone er zijn, stormen ze direct door naar de keuken om de zelfgemaakte kipsalade (met veel kip!) in mooie schaaltjes te presenteren. Als dat eenmaal achter de kiezen is, kan uitgebreid worden geïnspecteerd waar nou toch vroeger de koeien hebben gestaan en of die nou met de kop naar de muur stonden (zoals in Ransdorp) of gewoon met de kop naar het midden.

Het hoofdgerecht

En dan komt het hoofdgerecht! Het hoofdgerecht is geregeld en bereid door Frank, Marko, Tenny, Geert, Ronald en Bauke. En het bestaat uit een dik stuk zalm, aardappelovenschotels (met peer), boontjes-in-een-stukje-spek en natuurlijk (deze keer geen overmaat) witlof met ham.

Nagerecht

Simon en Sjouke hebben samen in het kookboek zitten bladeren en een mooi plaatje van een toetje uitgekozen. Maar hoe moet je dat nou maken? Het is nog een heel karwei om de sinaasappelpartjes goed te verdelen en de avocadoblub er mooi op te krijgen. Als eigen ideetje hebben Simon en Sjouke ook nog een wafeltje met slagroom toegevoegd. Vol enthousiasme worden de toetjes opgediend. Niet iedereen kijkt er meteen vol vertrouwen naar. Het eindresultaat ziet er zeer fraai uit! Ongetwijfeld net zoals op het plaatje. Of toch niet? Na dit lekkere toetje volgt koffie met een groot of kleiner stukje appeltaart (van Erwin) en chocolaatjes (Josée en Melvyn). Uiteraard wordt de voorzitter nog even opgestookt tot het geven van een speech. Hij spreekt ons toe vanaf de kansel.

De avond wordt besloten met de afwas en de verschillende mensen die niet blijven logeren worden naar het station gebracht of vertrekken met hun auto.

Postadres Gesneuveld: | Edisonstraat 108 | 3553 BW Utrecht | info@gesneuveld.nl | ©2007 Gesneuveld