Gesneuveld Homepage

Juli 2003: Straattheater in Deventer

Op Zaterdag 5 Juli stond er een uitje in Deventer op het programma. Er werd om 13.30 uur afgesproken bij het huis van Josée, wat midden op de Brink ligt, en wat dus midden in het centrum blijkt te zijn (en handig boven een shoarmazaak).

Drie huizen verderop, voor de bieb, zou de stadswandeling beginnen, waarmee deze middag zou worden geopend. Om 14.00 uur waren nog niet alle aanwezigen ook daadwerkelijk aanwezig, maar met behulp van mobiele telefoons en onze expert in Deventer (Maartje) werd de groep uiteindelijk lang voor het einde van de wandeling toch samengevoegd. De gids voor onze stadswandeling was Ger, een man die geloof ik eerstejaars was in het jaar 1976, het jaar waarin ook velen van ons eerste- ofwel nuldejaars waren, in het leven dan weliswaar. Hij vertelde ons honderuit over de verschillende stijlen van de gebouwen in Deventer, en wees Josée op de schitterende gebouwen waar zij al maanden ongemerkt voorbij is gelopen.

Deventer bleek inderdaad een prachtige oude stad, en in het parcours was een schitterende berg met bovenop een kerk (9 m boven NAP) opgenomen in het parcours. Maar zelfs Johan was niet te bewegen tot een sprintje wie het eerste boven was.

Na afloop van de stadswandeling besloten we dat het tijd was voor de terrassentour. Eerst werd op het rustige dakterras van de V&D het één en ander aan chique broodjes genuttigd (we zijn tenslotte vermogende burgers). Intussen was Josée met het geld van de rondleiding (hopelijk genoeg voor een kaartje) vertrokken naar Zwolle, waar zij de rest van de dag zou doorbrengen als doktersassistente. Gelukkig werd ons gezelschap intussen uitgebreid met Stephan, die nadat hij lekker lang had uitgeslapen toch nog richting Deventer was komen rijden. Door verschillende mensen werden in de tussentijd nog burgeratributen aangeschaft zoals een kookboekhouder. Intussen lieten de mensen op het terras zich verrassen en natspuiten door de meest bizar uitgedoste steltenlopers, het was immers straattheater oftewel "Deventer op stelten".

Rond 18.00 uur werd de stadswandeling vervolgd door onze lieftallige gids Maartje, en belandden we bij het restaurant waar wij onze avondmaaltijd zouden gaan nuttigen. Wij werden onderin het restaurant gezet, tussen de boeken die speciaal geselecteerd waren op de interessante boekomslagen en allemaal erg stoffig roken. Dat waren natuurlijk de boeken die op die boekenmarkt elk jaar overblijven.

Nadat de lamsbiefstukjes en varkenshaasjes achter de kiezen waren, werden de verschillende soorten koffie getest zoals satanskoffie, kloosterkoffie en natuurlijk de aloude maar altijd succesvolle irish coffee. Voor de mensen die nog een plekje in hun maag overhadden, werd daarna een overheerlijk italiaans ijsje gehaald. Intussen kon worden gekeken naar een schouwspel van mensen op bewegende en meeverende palen.Toen we uiteindelijk bier hadden gekregen van de bierman, die met een tank op zijn rug en een miezerig straaltje bier een half uur over zeven biertjes tappen deed, was het voor sommigen tijd om de laatste trein terug te halen. Er moeten tenslotte wel wat burgerpunten worden gescoord (zie bumalijst). De ruige helft van de groep ging daarna nog flink stappen in het nachtleven van Deventer.

Naar de foto's van deze activiteit >>

 

Postadres Gesneuveld: | Edisonstraat 108 | 3553 BW Utrecht | info@gesneuveld.nl | ©2007 Gesneuveld