Gesneuveld Homepage

November 2001: Lustrum van de Skeuvel

35 jaar Skeuvel!

Op 28 November 2001 is het zover! Dan bestaat de Skeuvel 35 jaar. En dat moet gevierd worden! Vandaar dat we op Zaterdag 3 November alvast een lustrumfeest gingen vieren, uiteraard in Enschede.

Vol goede moed togen wij (een select gezelschap van burgers-zonder-auto) in de trein naar Enschede. We verbaasden ons erover wat een uithoeken ons Nederland toch eigenlijk kent en waarom ons dat nooit eerder zo was opgevallen. We verbaasden ons vervolgens over de hoeveelheid nieuwe gebouwen rond Drienerlo en het nieuwe moderne Enschede Centraal. Met onze blauwe strippenkaarten togen wij met lijn 2 naar de Wethouder Beverstraat, pikten en passant nog een stukje site-seeing van Enschede op (dit stukje kenden wij nog niet), en gingen toen op zoek naar de Trefstee. Eigenlijk waren we meer op zoek naar een soort van Grolsch-uithangbord, maar bij toeval keken wij tijdens de wandeling een keer naar rechts en zagen daar een Skeuvelvlag hangen; het bleek een zaaltje bij een flatgebouw, maar wel boordevol met Skeuvels, oud-Skeuvels, koffie, cake, chips, cola, foto's, en jaargangen met oude IJsco's.

Na wat koffie's en cola's was het tijd om te gaan schaatsen! Er waren genoeg auto's om ons allemaal mee te nemen naar onze oude, vertrouwde Euregiohal. En het was er nog steeds erg koud! Gelukkig hadden we intussen al een lekkere warme Skeuvel-lustrum-muts gekregen. We werden ingedeeld in acht teams en kregen een groepsleider die ons langs alle spelletjes zou leiden. Het eerste spelletje dat mijn groepje (toppersteam 2) ging doen was levend curling. Het bleek niet mee te vallen om je mede(oud)skeuvels op een slee in de buurt van een pilonnetje te laten eindigen. Gelukkig kregen we nieuwe kansen bij het tweede spelletje: de hindernisbaan. Vol verbazing keken wij toe hoe menigeen een soepele snoekduik onder de kussens door maakte, dat moet vele blauwe plekken hebben opgeleverd. Het derde spel was het komkommerspel, waar lustrum-voorzitter Rob en lustrumcommissielid Janet al vol voorpret stonden te gniffelen. Het was de bedoeling met allerlei attributen (komkommer, balletje, bal, kussen) tussen verschillende lichaamsdelen (benen, armen, ruggen) heen en weer te rijden en zo een estafette te rijden. Laatste spel was tenslotte IJsstockey, wat we natuurlijk allemaal kennen, want heeft niet iedereen dat jarenlang gedaan de laatste training in het halletje…? Toen we wat waren bekomen van de spelletjes verscheen de trots van enkele WB-ers op het ijs: een ijsfiets! Of liever gezegd: twee aan elkaar gelaste ijsfietsen, met in plaats van een voorwiel een schaats. Iedereen die wilde mocht hierop proberen een rondje te rijden, totdat enkele moedige (domme?) skeuvels met fiets en al de boarding inreden.

Inmiddels waren de meeste oud-Skeuvels hun koude tenen aan het opwarmen in de kleedkamer, of in de kantine bij een lekker kopje chocolademelk met slagroom. Er was even tijd om onze slaapspulletjes naar de blokhutten te brengen waar we zouden blijven overnachten en we konden gelijk even de buurt rondom de blokhut verkennen, want de wc's/douches bleken een stukje verderop te liggen en als je dat allemaal 's nachts met je wazige hoofd nog moet zoeken dan valt dat niet mee. Alle auto's bleven achter op de campus en we vertrokken met de oude, vertrouwde lijn 1 naar Enschede, sommigen gingen eerst een lekkere lange wandeling maken en namen vervolgens lijn 3 ergens op het viaduct. Omdat we met zo ontzettend veel mensen waren pasten we niet in één Grieks restaurant, dus werden we verdeeld: de ouwe lullen naar de ene en de jonkies (met wat verdwaalde (versufte?) burgers) naar de andere Griek.

Toen we genoeg bodem hadden gelegd, konden we ons verplaatsen naar het echte feest, in de sociëteit van Alpha, bovenin de Pakkerij. Iedereen was verzocht in feestelijke, stijlvolle outfit te komen, wat tot een soort van wilde verkleedpartij had geleid. Er waren bijvoorbeeld bossen met gouden borsthaar, allerlei soorten hoeden en mutsen, maar ook jurkjes en rokken, etc. Gelukkig bleken oud-skeuvels zeker nog geen suffe burgers te zijn geworden (toch?), en stond de hele zaal lekker op het podium te swingen. Als cadeau kreeg de Skeuvel een meter-bier-bord, je weet wel, met van die gaten om de glazen in te zetten. Natuurlijk moest dit cadeau flink ingewijd worden dus er werden heeeeel veel rondjes mee gehaald. Ergens op de avond kwam ook nog iemand op het lumineuze idee om een diepzit-wedstrijd te organiseren, dat vonden al die schaatsers natuurlijk een leuk idee en binnen no-time stond het hele podium vol met diepzitters. Geen probleem met bier in de benen, daar voel je niks van, dus de fles Beerenburg was zo gewonnen, en overigens ook minstens net zo snel leeg. Er waren ook een paar huidige skeuvels die zich nu al wilden opgeven om in 2004 lid te worden van Gesneuveld! Hiddo en Steven, ik heb jullie lid-word-bon nog, hoor!

Zo tegen een uur of vier hadden we alle cd-tjes van de Alpha-sociëteit inmiddels wel gehoord (zouden ze wel eens zo'n feest hebben gehad? de barmannen keken hun ogen uit!) en was het tijd om naar huis te gaan. Echte taxi's konden we niet vinden in Enschede, maar er waren wel genoeg allochtonen die met hun eigen autootje heen en weer wilden crossen. Wij waren nog helder genoeg om af te dingen tot 12 piek, maar er waren er een aantal die voor 30 piek naar de campus zijn gekomen. Een enkeling (Stephan) wilde nog naar de VB, maar er wilde niemand meer mee.

En na een goede nachtrust, ondanks de grondige test van hen die boven sliepen of de vloer van de hut stevig was, stond er een ontbijtje voor ons klaar op de flat van Jan, hoewel niet ieders maag bestand was tegen eitjes met spek. Ik bleek trouwens ook ineens ontzettend veel spierpijn in mijn bovenbenen te hebben….

Bekijk hier de foto's van deze activiteit >>

 

Gesneuveld:| info@gesneuveld.nl | ©Gesneuveld